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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.creatorRodriguez, Ivana Fabiola-
dc.creatorTorres, Sebastián-
dc.creatorSayago, Jorge Esteban-
dc.creatorZampini, Iris Catiana-
dc.creatorIsla, Maria Ines-
dc.creatorOrdóñez, Roxana Mabel-
dc.date2018-04-27T17:41:16Z-
dc.date2018-04-27T17:41:16Z-
dc.date2017-03-
dc.date2018-04-23T19:57:47Z-
dc.date.accessioned2019-04-29T15:35:46Z-
dc.date.available2019-04-29T15:35:46Z-
dc.date.issued2018-04-27T17:41:16Z-
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dc.date.issued2017-03-
dc.date.issued2018-04-23T19:57:47Z-
dc.identifierRodriguez, Ivana Fabiola; Torres, Sebastián; Sayago, Jorge Esteban; Zampini, Iris Catiana; Isla, Maria Ines; et al.; Inhibition of an extracellular polygalacturonase from Geotrichum candidum by a proteinaceous inhibitor isolated from lemon fruits; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences; Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences; 6; 4; 3-2017; 1019-1025-
dc.identifier1338-5178-
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/43662-
dc.identifierCONICET Digital-
dc.identifierCONICET-
dc.identifier.urihttp://rodna.bn.gov.ar:8080/jspui/handle/bnmm/297412-
dc.descriptionAn extracellular polygalacturonase [EC 3.2.1.15], named PG-543, was purified from the culture of Geotrichum candidum IEV 543, a phytopathogenic fungi isolated from infected lemon. The molecular mass of the enzyme was estimated to be 26 kDa by SDS-PAGE. The pH optimum determined was 5.5; the enzyme showed high stability in the pH range between 4.0 and 6.0. The temperature optimum was 37 ºC. Furthermore, a proteinaceous inhibitor of the polygalacturonase (PG) named PGIP was isolated from lemon albedo. This protein was able to maintain the inhibitory activity in a wide range of pH and temperature. The maximal interaction between PG-PGIP was reached after 20 min of contact. PGIP did not show toxic effect on Artemia salina in the concentration range that was active on PG enzyme. Also, the proteinaceous inhibitor did not show mutagenic nor phytotoxic effects.Our results suggest that, the PGIP isolated from lemon could be used as a natural product to decrease the propagation of pathogenic fungi responsible for postharvest diseases in citrus by the inhibition of hydrolytic enzymes secreted by pathogens.-
dc.descriptionFil: Rodriguez, Ivana Fabiola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina-
dc.descriptionFil: Torres, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina-
dc.descriptionFil: Sayago, Jorge Esteban. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina-
dc.descriptionFil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina-
dc.descriptionFil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina-
dc.descriptionFil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina-
dc.formatapplication/pdf-
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dc.languageeng-
dc.publisherSlovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.15414/jmbfs.2017.6.4.1019-1025-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.jmbfs.org/jmbfs-1105-fabiola/?issue_id=4424&article_id=4-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/-
dc.sourcereponame:CONICET Digital (CONICET)-
dc.sourceinstname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
dc.sourceinstacron:CONICET-
dc.subjectPOLYGALACTURONASE-
dc.subjectGEOTRICHUM CANDIDUM-
dc.subjectPG-INHIBITOR PROTEIN-
dc.subjectLEMON FRUITS-
dc.subjectPG-PGIP INTERACTION-
dc.subjectOtras Ciencias Biológicas-
dc.subjectCiencias Biológicas-
dc.subjectCIENCIAS NATURALES Y EXACTAS-
dc.titleInhibition of an extracellular polygalacturonase from Geotrichum candidum by a proteinaceous inhibitor isolated from lemon fruits-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/articulo-
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