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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.provenanceCONICET-
dc.creatorSvetaz, Laura Andrea-
dc.creatorDi Liberto, Melina Gabriela-
dc.creatorZanardi, Maria Marta-
dc.creatorSuarez, Alejandra Graciela-
dc.creatorZacchino, Susana Alicia Stella-
dc.date2017-12-06T17:56:25Z-
dc.date2017-12-06T17:56:25Z-
dc.date2014-12-
dc.date2017-12-05T15:19:55Z-
dc.date.accessioned2019-04-29T15:37:27Z-
dc.date.available2019-04-29T15:37:27Z-
dc.date.issued2014-12-
dc.identifierSvetaz, Laura Andrea; Di Liberto, Melina Gabriela; Zanardi, Maria Marta; Suarez, Alejandra Graciela; Zacchino, Susana Alicia Stella; Efficient Production of the Flavoring Agent Zingerone and of both (R)- and (S)-Zingerols via Green Fungal Biocatalysis. Comparative Antifungal Activities between Enantiomers; Molecular Diversity Preservation International; International Journal of Molecular Sciences; 15; 12; 12-2014; 22042-22058-
dc.identifier1422-0067-
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/29845-
dc.identifierCONICET Digital-
dc.identifierCONICET-
dc.identifier.urihttp://rodna.bn.gov.ar:8080/jspui/handle/bnmm/297962-
dc.descriptionZingerone (1) and both chiral forms of zingerol (2) were obtained from dehydrozingerone (3) by biotransformation with filamentous fungi. The bioconversion of 3 with A. fumigatus, G. candidum or R. oryzae allowed the production of 1 as the sole product at 8 h and in 81%–90% at 72 h. In turn, A. flavus, A. niger, C. echinulata, M. circinelloides and P. citrinum produced 1 at 8 h, but at 72 h alcohol 2 was obtained as the major product (74%–99%). Among them, A. niger and M. circinelloides led to the anti-Prelog zingerol (R)-2 in only one step with high conversion rates and ee. Instead, C. echinulata and P. citrinum allowed to obtain (S)-2 in only one step, with high conversion rates and ee. Both chiral forms of 2 were tested for antifungal properties against a panel of clinically important fungi, showing that (R)-, but not (S)-2 possessed antifungal activity-
dc.descriptionFil: Svetaz, Laura Andrea. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina-
dc.descriptionFil: Di Liberto, Melina Gabriela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina-
dc.descriptionFil: Zanardi, Maria Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina-
dc.descriptionFil: Suarez, Alejandra Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina-
dc.descriptionFil: Zacchino, Susana Alicia Stella. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina-
dc.formatapplication/pdf-
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dc.languageeng-
dc.publisherMolecular Diversity Preservation International-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/ijms151222042-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/1422-0067/15/12/22042-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/-
dc.sourcereponame:CONICET Digital (CONICET)-
dc.sourceinstname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
dc.sourceinstacron:CONICET-
dc.source.urihttp://hdl.handle.net/11336/29845-
dc.subjectZINGERONE-
dc.subjectCHIRAL ZINGEROLS-
dc.subjectFILAMENTOUS FUNGI-
dc.subjectENANTIOSELECTIVE BIOCONVERSIONS-
dc.subjectGREEN CHEMISTRY-
dc.subjectANTIFUNGAL-
dc.subjectOtras Ciencias Químicas-
dc.subjectCiencias Químicas-
dc.subjectCIENCIAS NATURALES Y EXACTAS-
dc.titleEfficient Production of the Flavoring Agent Zingerone and of both (R)- and (S)-Zingerols via Green Fungal Biocatalysis. Comparative Antifungal Activities between Enantiomers-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/articulo-
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