Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.creatorCasabuono, Adriana Cristina-
dc.creatorCzibener, Cecilia-
dc.creatordel Giudice, Mariela Giselda-
dc.creatorValguarnera, Pablo Ezequiel-
dc.creatorUgalde, Juan Esteban-
dc.creatorCouto, Alicia Susana-
dc.date2018-06-14T14:11:07Z-
dc.date2018-06-14T14:11:07Z-
dc.date2017-12-
dc.date2018-06-13T15:11:00Z-
dc.date.accessioned2019-04-29T15:46:12Z-
dc.date.available2019-04-29T15:46:12Z-
dc.date.issued2017-12-
dc.identifierCasabuono, Adriana Cristina; Czibener, Cecilia; del Giudice, Mariela Giselda; Valguarnera, Pablo Ezequiel; Ugalde, Juan Esteban; et al.; New Features in the Lipid A Structure of Brucella suis and Brucella abortus Lipopolysaccharide; Springer; Journal of The American Society for Mass Spectrometry; 28; 12; 12-2017; 2716-2723-
dc.identifier1044-0305-
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/48619-
dc.identifier1879-1123-
dc.identifierCONICET Digital-
dc.identifierCONICET-
dc.identifier.urihttp://rodna.bn.gov.ar:8080/jspui/handle/bnmm/301549-
dc.descriptionBrucellaceae are Gram-negative bacteria that cause brucellosis, one of the most distributed worldwide zoonosis, transmitted to humans by contact with either infected animals or their products. The lipopolysaccharide exposed on the cell surface has been intensively studied and is considered a major virulence factor of Brucella. In the last years, structural studies allowed the determination of new structures in the core oligosaccharide and the O-antigen of this lipopolysaccharide. In this work, we have reinvestigated the lipid A structure isolated from B. suis and B. abortus lipopolysaccharides. A detailed study by MALDI-TOF mass spectrometry in the positive and negative ion modes of the lipid A moieties purified from both species was performed. Interestingly, a new feature was detected: the presence of a pyrophosphorylethanolamine residue substituting the backbone. LID-MS/MS analysis of some of the detected ions allowed assurance that the Lipid A structure composed by the diGlcN3N disaccharide, mainly hexa-acylated and penta-acylated, bearing one phosphate and one pyrophosphorylethanolamine residue.-
dc.descriptionFil: Casabuono, Adriana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina-
dc.descriptionFil: Czibener, Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina-
dc.descriptionFil: del Giudice, Mariela Giselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina-
dc.descriptionFil: Valguarnera, Pablo Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina-
dc.descriptionFil: Ugalde, Juan Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina-
dc.descriptionFil: Couto, Alicia Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina-
dc.formatapplication/pdf-
dc.formatapplication/pdf-
dc.formatapplication/pdf-
dc.languageeng-
dc.publisherSpringer-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1007/s13361-017-1805-x-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13361-017-1805-x-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess-
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/-
dc.sourcereponame:CONICET Digital (CONICET)-
dc.sourceinstname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
dc.sourceinstacron:CONICET-
dc.subjectBRUCELLA-
dc.subjectLIPID A-
dc.subjectLIPOPOLYSACCHARIDE-
dc.subjectMALDI-TOF MS-
dc.subjectOtras Ciencias Biológicas-
dc.subjectCiencias Biológicas-
dc.subjectCIENCIAS NATURALES Y EXACTAS-
dc.titleNew Features in the Lipid A Structure of Brucella suis and Brucella abortus Lipopolysaccharide-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/articulo-
Aparece en las colecciones: CONICET

Ficheros en este ítem:
No hay ficheros asociados a este ítem.