Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.creatorRodríguez, María Eugenia-
dc.creatorPérez Través, Laura-
dc.creatorSangorrin, Marcela Paula-
dc.creatorBarrio, Eladio-
dc.creatorLopes, Christian Ariel-
dc.date2017-01-17T21:25:20Z-
dc.date2017-01-17T21:25:20Z-
dc.date2014-07-
dc.date2017-01-17T19:11:47Z-
dc.date.accessioned2019-04-29T15:49:15Z-
dc.date.available2019-04-29T15:49:15Z-
dc.date.issued2014-07-
dc.identifierRodríguez, María Eugenia; Pérez Través, Laura; Sangorrin, Marcela Paula; Barrio, Eladio; Lopes, Christian Ariel; Saccharomyces eubayanus and Saccharomyces uvarum associated with the fermentation of Araucaria araucana seeds in Patagonia; Oxford University Press; Fems Yeast Research; 14; 6; 7-2014; 948-965-
dc.identifier1567-1356-
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/11527-
dc.identifier1567-1364-
dc.identifier.urihttp://rodna.bn.gov.ar:8080/jspui/handle/bnmm/302922-
dc.descriptionMudai is a traditional fermented beverage, made from the seeds of the Araucaria araucana tree by Mapuche communities. The main goal of the present study was to identify and characterize the yeast microbiota responsible of Mudai fermentation as well as from A. araucana seeds and bark from different locations in Northern Patagonia. Only Hanseniaspora uvarum and a commercial bakery strain of Saccharomyces cerevisiae were isolated from Mudai and all Saccharomyces isolates recovered from A. araucana seed and bark samples belonged to the cryotolerant species Saccharomyces eubayanus and Saccharomyces uvarum. These two species were already reported in Nothofagus trees from Patagonia; however, this is the first time that they were isolated from A. araucana, which extends their ecological distribution. The presence of these species in A. araucana seeds and bark samples, led us to postulate a potential role for them as the original yeasts responsible for the elaboration of Mudai before the introduction of commercial S. cerevisiae cultures. The molecular and genetic characterization of the S. uvarum and S. eubayanus isolates and their comparison with European S. uvarum strains and S. eubayanus hybrids (S. bayanus and S. pastorianus), allowed their ecology and evolution us to be examined.-
dc.descriptionFil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina-
dc.descriptionFil: Pérez Través, Laura. Consejo Superior de Investigaciones Cientificas. Instituto de Agroquimica y Tecnologia de Alimentos; España-
dc.descriptionFil: Sangorrin, Marcela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina-
dc.descriptionFil: Barrio, Eladio. Consejo Superior de Investigaciones Cientificas. Instituto de Agroquimica y Tecnologia de Alimentos; España. Universidad de Valencia; España-
dc.descriptionFil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencis Agrarias; Argentina-
dc.formatapplication/pdf-
dc.formatapplication/pdf-
dc.formatapplication/pdf-
dc.languageeng-
dc.publisherOxford University Press-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://femsyr.oxfordjournals.org/content/14/6/948-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1567-1364.12183-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess-
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/-
dc.sourcereponame:CONICET Digital (CONICET)-
dc.sourceinstname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
dc.sourceinstacron:CONICET-
dc.subjectCRYOTOLERANT YEAST-
dc.subjectHYBRIDS-
dc.subjectSACCHAROMYCES BAYANUS-
dc.subjectYEAST DIVERSITY-
dc.subjectBiotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria-
dc.subjectBiotecnología Agropecuaria-
dc.subjectCIENCIAS AGRÍCOLAS-
dc.titleSaccharomyces eubayanus and Saccharomyces uvarum associated with the fermentation of Araucaria araucana seeds in Patagonia-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/articulo-
Aparece en las colecciones: CONICET

Ficheros en este ítem:
No hay ficheros asociados a este ítem.